“Ik lijm veel, dat klinkt misschien vreemd, maar ik ben de persoon die design en development verbindt"
“Ik lijm veel, dat klinkt misschien vreemd, maar ik ben de persoon die design en development verbindt."
Berend Swennenhuis is front-end developer bij TRIMM. In dit interview vertelt hij hoe hij bij ons terecht is gekomen en hoe hij in zijn vrije tijd met scherp schiet.
Berend, jij bent hier nu al een paar jaar werkzaam, maar hoe ben je bij TRIMM terecht gekomen?
“Voor mij was TRIMM niet onbekend. Ik kom hier uit de buurt en heb in Enschede de studie Kunst en Techniek gevolgd. Na mijn studie heb ik als designer gesolliciteerd bij TRIMM. Op dat moment was er geen ruimte voor een junior designer. Wel werd ik doorverwezen naar een andere organisatie; hier ben ik destijds aangenomen. Daar was ik de enige designer in het team, al mijn collega’s waren developers. Hierdoor ben ik veel in aanraking gekomen met web development. Ik merkte dat ik hier veel meer plezier uit haalde en er ook in mijn vrije tijd mee bezig wilde zijn, dus maakte ik de keuze om mijn focus te verschuiven naar development. Om mijzelf bekwaam genoeg te maken om te solliciteren als front-end developer heb ik veel zelfstudie gedaan. TRIMM was ervan op de hoogte dat ik mijn toenmalige werkgever ging verlaten, zodoende werd ik benaderd en ben ik in het sollicitatieproces gerold. Nu zit ik hier twee jaar later nog steeds op mijn plek.”
Wat doe jij zoal als front-end developer bij TRIMM?
“Ik lijm veel. Dat klinkt misschien vreemd, maar ik ben de persoon die design en development verbindt. Een designer verzint prachtige dingen die niet altijd realiseerbaar zijn in code. Ik ben dan de persoon die gaat sparren met de designer over wat de mogelijkheden zijn. Hierin dagen we elkaar graag uit; dat is waar de magie ontstaat. Ook missen er vaak stukken in het design, zoals animaties of bepaalde responsive states. Deze gaten vul ik zelf in. Daarom is het handig dat ik ook een designachtergrond heb.
Ook met de back-end developers heb ik veel contact. Dit is voornamelijk een technische samenwerking, waarbij we afstemmen hoe we data aan elkaar doorgeven.”
Welke programmeertalen gebruik je zoal?
“Toen ik hier twee jaar geleden begon, was ik bekwaam in HTML en CSS. Met JavaScript had ik weinig ervaring. Hier heb ik door middel van zelfstudie grote stappen gemaakt. Momenteel werken wij veel met Angular. Dit soort frameworks onderscheiden simpele websites van complexere data-driven applicaties. Bij TRIMM ben ik aan projecten gaan werken die groot genoeg waren om de overhead van Angular te rechtvaardigen. Voor simpelere projecten maak ik graag gebruik van Vue.js of native JavaScript. Ik vind JavaScript wel het meest interessante aspect aan front-end development: het zorgt voor de interactie in een pagina.”
Zijn er speciale projecten waar je trots op bent?
“Ja, we hebben een complexe interne applicatie van een klant herschreven. Hierbij zijn we overgestapt van AngularJS naar Angular 2. Dat was toen gloednieuw en wij liepen hierin voor op andere bedrijven. Ook hebben we mooie toepassingen gevonden voor het nieuwe CSS Grid systeem. Nieuwe technieken toepassen en al doende leren, dat vind ik heel tof.”
Dat klinkt gaaf! Maar hoe blijf jij jezelf ontwikkelen binnen dit vakgebied?
“In het begin heb ik heel veel samengewerkt met de senior front-end developer van mijn team. Hij heeft mij veel geleerd, waardoor ik snel zelfstandig kon gaan werken. We houden elkaar op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van front-end. Er gebeurt zo veel in ons vakgebied dat het lastig is om alles bij te houden. Tijdens de aanloop van een project bekijken we welke kennis en technieken er nodig zijn om het project aan te pakken. Dit kan leiden tot het volgen van een korte (online) cursus, wat door TRIMM wordt vergoed.
Mezelf ontwikkelen doe ik ook buiten werktijd. Ik mag graag sporten en ben onlangs begonnen met boogschieten. Ik vind het leuk om deze hobby’s te combineren met programmeren. Ik heb bijvoorbeeld een Arduino programmeerbordje aan mijn boog gemaakt waarmee ik exact kan meten of de hoek van mijn pijl en boog goed is.”
Je bent werkzaam in een van onze innovatieteams. Hoe maken jullie ruimte voor innovatieve ideeën en projecten?
“We experimenteren graag met nieuwe technieken. Maar bij ieder project moeten we afwegen hoeveel ruimte we hierin hebben. We kijken dan naar bijvoorbeeld deadlines, budget en projectcomplexiteit. Het is een keer voorgekomen dat we als extraatje een nieuw product aan een klant hebben aangeboden. Omdat de klant niet eens op de hoogte was van de ontwikkeling hiervan, konden we helemaal losgaan met experimenten. Het resultaat is een dashboard geoptimaliseerd voor een e-paper display, geschreven in Vue.js.”
Je vertelt dat je na twee jaar nog steeds op je plek zit bij TRIMM, maar wat is jouw leukste herinnering aan TRIMM?
“Op werkgebied is dat het moment dat ik voor het eerst lead developer mocht zijn in een project. Het team bestond uit 1 specialist per vakgebied. Dit voelde écht als mijn project, omdat ik alle front-end code heb geschreven. Ik was toen net een half jaartje in dienst bij TRIMM. Het was gewoon heel gaaf om die verantwoordelijkheid te krijgen.
Binnen mijn team voel ik me thuis. We hebben dezelfde humor en passen goed bij elkaar. Er worden regelmatig initiatieven genomen. Vaak nemen we samen deel aan wedstrijden en activiteiten, zoals badminton, softbal en curling op natuurijs. Ik maak graag deel uit van deze sportieve uitjes; zo zijn we recentelijk wezen mountainbiken door de prachtige natuur van Luxemburg. Dat was voor mij toch wel een hoogtepunt!”
Ook werken bij TRIMM? Kijk naar vacatures op www.werkenbijtrimm.nl!